Mityba vasarą

mityba vasaraŠiltomis vasaros dienomis, ypač jei prasideda atostogos, daug laiko praleidžiama gamtoje. Atrodo, kad šiuo metų laiku suvalgoma įvairių daržovių ir vaisių, tačiau realybė rodo, kad šiuo metų laiku žmonės (ypač didmiesčiuose) nelinkę namuose gaminti maisto, tad pradeda vyrauti greitas ir nesveikas maistas iš užkandinių – o šis neturi jokios mitybinės reikšmės.

Vasaros metu suaktyvėja piktnaudžiavimas lengvais alkoholiniai gėrimais (alus, sidras, kokteiliai). Jei naktis praleidžiama gamtoje, neapsieinama be šašlykų ir panašių gaminių, neretai, jei tuo pačiu metu vartojamas alkoholis, persivalgoma – dėl to padaugėja skrandžio negalavimų. Dažniau užkandžiaujama įvairiais kaloringais produktais – traškučiais, fermentiniu sūriu ar kepta duona. Persivalgius ledų, saldumynų ar kaloringų valgių gali varginti pykinimas, vėmimas, viduriavimas. Kai organizmas nesugeba suvirškinti riebalų, jaučiamas pykinimas, sunkumas skrandyje, kyla raugulys. Pagelbėti gali viena kita virškinimo fermentų tabletė, virškinimą gerinantis mineralinis vanduo.

Ko reikėtų vengti karštą dieną?

•    Sotaus kaloringo maisto (lašinių, riebios mėsos, keptų mėsos gaminių, riebaluose keptų produktų).

•    Sūrių produktų.

•    Persivalgymo, didelių porcijų.

•    Gėrimų su dirbtiniais saldikliais, alkoholio, stiprios kavos.

•    Greitai gendančių maisto produktų, ypač jei jie pardavinėjami turguje, kioskeliuose ar mažose parduotuvėse.

Vis dėlto vasara yra tas metas, kuomet geriausios sąlygos pradėti sveikai maitintis. Pirmiausia, jos laikotarpiu sumažėja apetitas, norisi lengvesnių ir gaivesnių patiekalų, tokių kaip šaltibarščiai ar salotos. Vartojama mažiau riebaus (riebaluose kepto) maisto, nes prasideda ant laužo gaminamų patiekalų sezonas, yra didesnis vaisių ir daržovių pasirinkimas, o ir pats žmogus daugiau juda.

Per dieną organizmui reikia maždaug 2 l skysčių, o per karščius dar daugiau – tačiau neverta savęs prievartauti ir gerti daugiau, negu norima. Skysčių gaunama ir su maistu, pvz., vaisiais, daržovėmis… Esant aukštai aplinkos temperatūrai, stiprėja prakaitavimas, ima kankinti troškulys – dėl to ima kankinti troškulys, pradedama daugiau gerti. Geriausios troškulio malšinimo priemonės – paprastas ar negazuotas silpnos mineralizacijos mineralinis vanduo, kokybiškas vandentiekio vanduo, nestipri arbata, natūrali gira. Galima pasikliauti ir protėvių patirtimi – jie vasaros darbymečiu mėgdavo gerti duonos girą ir daržovių, uogų užpilus. Puikus gėrimas – vėsus liesas kefyras. Galima jį atskiesti vandeniu arba atšaldyti ledu.

Reikėtų vengti saldžių gaiviųjų gėrimų, nes iš tiesų jie tik didina troškulį bei sukelia dantų duonį, be to, yra kaloringi. Svarbu nepamiršti, kad gerai pailsėti galima ir be svaigalų.

Vasarą svarbu išlaikyti pagrindinius sveikos mitybos principus – valgyti bent tris kartus dienoje pakankamai įvairų maistą. Tarp pagrindinių valgymų – pusryčių, pietų ir vakarienės naudinga užkąsti (tam ypač tinka vaisiai ir daržovės). Vakarienę geriausia valgyti likus bent 4 valandoms iki miego. Jei sunku užmigti tuščiu pilvu, galima suvalgyti vaisių ar išgerti kefyro.

Vasarą organizmas nebereikalauja sunkių, riebių ir kaloringų produktų, nes jam nebereikia tiek šildytis, kiek žiemą. Kad nebūtų apsunkinta virškinimo sistema bei apkrauta širdis, rinkitės tokius produktus, kurie ne tik suteikia sotumo jausmą, bet taip pat yra lengvai virškinami bei aprūpina organizmą visomis reikiamomis medžiagomis. Taip maitindamiesi neapkrausite savęs nereikalingomis kalorijomis, valysite žarnyną ir apsisaugosite nuo vidurių užkietėjimo. Reikėtų daržoves tinkamai paruošti, kad jose liktų kuo daugiau vitaminų. Ir, žinoma, neužmiršti gerai nuplauti, nuvalyti, ypač jei perkate turguje ar pakelėse. Verta įsidėmėti ir tai, kad maisto gaminimas šiltuoju metų laiku kelia papildomų maisto saugos reikalavimų, nes bakterijos geriausiai dauginasi esant šiltiems ir drėgniems orams.

Naudingi patiekalai yra liesi pieno produktai – pienas, kefyras, rūgpienis, jogurtas; vaisiai ir daržovės; riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai; skaiduliniai produktai: rupių miltų gaminiai, kviečių sėlenos; mėsą patariama keisti žuvimi. Vietoj įprastinių užkandžių geriau pamėgti lengvus, neriebius – sausainius, jogurtus, obuolius, uogas.